31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbători fără grătare

Sărbători fără grătare

Deşi legea care prevede amenzi substanţiale pentru cei care fac grătare în locuri neautorizate a intrat în vigoare de ceva vreme, în judeţul Dolj nu există nici o zonă special amenajată pentru picnic

Pe hârtie, în baza Legii privind desfăşurarea activităţii de picnic, orice doljean care face un grătar în locuri neautorizate este bun de plată, amenda în astfel de cazuri fiind de până la 500 de lei. În practică, în Dolj sau în apropierea municipiului Craiova nu există nici o zonă special amenajată pentru picnic. Şi, după cum spun autorităţile, nici nu vafi prea curând. În schimb, în locurile în care craiovenii obişnuiau să iasă până acum la un grătar vor apărea panouri cu mesaje de interzicere a grătarelor sau picnicului.

Ce spune legea…

Legea picnicului, care a fost promulgată pe 16 martie, are scopul de „prevenire, reducere şi eliminare a impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic“.
Astfel, prin lege sunt interzise picnicurile în afara locurilor amenajate special pentru acest lucru. Aceste locuri pot aparţine domeniului public sau privat al statului ori al primăriilor şi trebuie dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru picnic.
Administratorul unui astfel de loc are obligaţia, printre altele, să amenajeze zona cu o intervenţie minimă asupra naturii, să pună indicatoare, să amenajeze locuri speciale pentru aprinderea focului, să amplaseze containere pentru selectarea selectivă a deşeurilor şi toalete ecologice. În plus, administratorii au obligaţia să verifice zilnic locurile pentru picnic, să ridice gunoiul, să asigure locuri de parcare acolo unde se poate, să afişeze reguli de „desfăşurare a activităţii de picnic, precum şi sancţiunile aplicabile în cazul constatării nerespectării acestora“. Cei care nu fac aceste lucruri pot fi amendaţi cu sume între 10.000 şi 50.000 de lei.

…şi ce cred autorităţile locale

Cei desemnaţi prin lege să dea amenzi în aceste cazuri, reprezentanţii Gărzii de Mediu, au explicat că zonele pentru picnicuri vor fi amenajate de primării. „Primăriile au obligaţia clară şi directă să stabilească aceste locaţii, dar şi dacă pot face investiţiile necesare. Primăriile trebuie să se sincronizeze cu Direcţia Silvică şi cu Administraţia Bazinală de Apă Jiu, să aibă voinţă pentru a amenaja aceste zone“, a precizat Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.
Nu toţi primarii sunt de acord însă cu cele spuse de reprezentanţii Gărzii de Mediu. Întrebate despre această lege şi de zonele pentru picnic, autorităţile locale din câteva comune din apropierea municipiului Craiova au dat răspunsuri destul de diferite.
Astfel, Eugen Bălan, primarul din Işalniţa, a precizat că „nu ne-am gândit la acest lucru. Nu am stabilit nici o zonă pentru că nu prea vin cu grătare la noi“.
Edilul-şef din comuna Bucovăţ, Constantin Vasile, a explicat că primăria pe care o conduce nu are nici o legătură cu această lege. „În principiu, cei de la Direcţia Silvică trebuie să se ocupe de aceste zone, pentru că pădurile sunt ale lor. Noi am avut un loc special amenajat în pădure, unde veneau formaţii şi se făceau diverse spectacole, dar acum nu mai este“, a precizat primarul Constantin Vasile.
La Podari, lucrurile stau puţin mai bine, pentru că reprezentanţii primăriei s-au gândit să amenajeze două zone pentru picnic. „În prima şedinţă a consiliului local vom discuta despre această lege. Ne-am gândit să amenajăm două astfel de zone în comună, unul în Satul de vacanţă şi altul în Lunca Jiului“, a precizat Petre Prodileanu, viceprimarul comunei Podari.

Fără grătare în Craiova

Deşi Legea picnicului spune că se pot „încinge“ grătare şi în unele „zone indicate“, cum ar fi zonele din parcurile şi pădurile aflate în intravilanul oraşelor, autorităţile locale spun că în Craiova nu există aşa ceva.
Astfel, primarul Antonie Solomon a precizat pentru GdS că „ne vom gândi la astfel de zone, dar este exclus să fie în zone pietonale sau în parcurile «Nicolae Romanescu şi Tineretului»“.
La rândul său, Ion Petre, directorul RAADPFL, a explicat că în Craiova nu a existat niciodată un loc amenajat special pentru picnicuri şi nici nu există o zonă în care se poate amenaja un astfel de loc. „De regulă, locurile de picnic ale oraşului erau în zonele verzi periurbane, cum ar fi pe malul Jiului. Nu poţi să faci picnic în Parcul «Romanescu», care este monument de arhitectură, dar la Bucovăţ, la podul Jiului poţi să faci grătar, la Aeroport, unde e pădurea, se fac grătare, la podul Melineşti, la Tancodrom iar se fac grătare. Noi nu avem nimic amenajat. Tancodromul nu este al nostru, este al unităţii militare. Nici măcar Hanul Doctorului nu mai e al nostru, e în litigiu“, a declarat directorul Ion Petre.

Plăcuţa… salvatoare

În condiţiile în care există o lege, însă nu şi locuri speciale pentru picnicuri, autorităţile s-au gândit la un mic artificiu până când se vor găsi bani pentru astfel de locuri special amenajate. Soluţia salvatoare nu aduce nimic bun pentru craioveni, care vor fi amendaţi dacă îndrăznesc să iasă la un grătar în lipsa locurilor special amenajate.
„Odată cu intrarea în vigoare a legii privind desfășurarea activității de picnic, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu va demara procedurile de avertizare a populației aflate pe teritoriul bazinului hidrografic Jiu privind interzicerea grătarelor pe malul râurilor și pâraielor. Mai mult decât atât, specialiștii ABA Jiu vor monta plăcuțe cu «Interzis Picnicul» sau «Interzis Grătarelor» în posibilele locuri ce s-ar preta pentru picnic“, au comunicat reprezentanţii ABA Jiu. Aceste „posibile locuri“ la care se referă reprezentanţii ABA Jiu sunt de la minimum 5 metri şi până la maximum 20 de metri, în funcție de lățimea cursului de apă.
Şi reprezentanţii Gărzii de Mediu s-au gândit la această soluţie, precizând că primăriile trebuie să monteze astfel de plăcuţe pe domeniul public. De altfel, viceprimarul din Podari a mai precizat că până când se vor găsi bani pentru cele două locuri pentru picnic vor fi montate astfel de plăcuţe de interzicere.
Astfel, cei prinşi cu grătarul la iarbă verde pot fi amendaţi şi în lipsa unui loc special amenajat, pentru că le va fi arătată plăcuţa pe care scrie clar „Interzis Grătarelor“ sau „Interzis Picnicul“!

Amenzi

Cei care fac grătare în alte locuri decât cele special amenajate riscă amenzi între 100 şi 500 de lei.
Aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele special amenajate se sancţionează cu amenzi între 200 şi 2.000 de lei.
Cei care aprind focul în locuri neamenajate, nu lasă locul aşa cum l-au găsit ori deranjează „viaţa sălbatică“ şi vizitatorii riscă amenzi între 300 şi 3.000 de lei.
Persoanele care folosesc pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice alte locuri decât toaletele ecologice pot primi amenzi de până la 200 de lei, ca şi cei care spală farfuriile în apele curgătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS